Kitaplardan sadece yeni cevaplar değil yeni sorular da bekliyorum./ Franz Kafka
Zaman zaman neden okuduğumu düşünürüm. Bir çok sebep akla geliyor tabi olarak. Keyif mi alıyorum? Ne yazık ki her zaman değil. Bu açıklama, sizi şaşırtabilir. Özellikle, her şeyden keyif almamız gerektiğini düşünen okuyucularıma garip gelecektir bu cevap. Okumanın her zaman bana keyif vermediğini, aslında sonuçlarıyla ilgilendiğimi söyleyebilirim. Sporcuların çalışmaları da öyledir. Çalışmak her zaman keyifli değildir. Kan ter içinde saatlerce, günlerce çalışırlar, çalışırlar, çalışırlar. Böyle çalışmanın her zaman keyifli olduğunu kim söyleyebilir? İçinizden geleni yiyemez, içemezsiniz. Hatta serbest olanları da istediğiniz zaman yiyemez içemezsiniz. Her şey ama her şey hedefe odaklıdır. O halde neden çalışırlar o kadar? Çünkü, hedefleri vardır. Kürsüye çıkmak, şampiyon olmak, ülkelerini temsil etmek v.s.
Bu satırları, sizi okumaktan soğutmak için yazmıyorum elbet. Bununla birlikte her zaman keyif almak için okumadığımızı anlatmak istiyorum. Okumak ta hedeflerimize göre şekillenen bir eylem olabilir ve her zaman keyif vermeyebilir. Bize keyif vermesi gerekmez ve bunun için şikayet etmemiz de gerekmez diye düşünüyorum.
Okumak, zaman zaman bunaltabilir de. Özellikle eyleme dökmeden sadece okuyorsanız, yoğun bilgi alımı, sizi yorabilir, bunaltabilir. En temel konularda bile okumadan “yaşamlarını” sürdürebilen onca insan arasında, yeni şeyler öğrenmek, aslında olabileceğiniz kadar iyi olmadığınızı yeniden, yeniden keşfetmek zaman zaman dayanılmaz da gelebilir. Bu ayrı bir yazı konusu olabilecek genişlikte bir konudur. Burada, söylemek istediğim, okuma eylemini, anlamlı kılan aslında hedeflerdir.
Çevremizdeki insanlara, okumayı sevdirmeye çalışırken, elbette onlara sevdikleri konularla, keyif almalarını sağlayacak kitaplarla yaklaşmalı. Bu konuyu diğer bir yazımda ele aldım. Ama, okumak, ‘profesyonel’ bir okuyucu için ‘keyif veren’ bir süreç olmak zorunda değildir.
Okumayı, anlamlı kılan aslında hedeflerdir demiştik. Burada bir seçim söz konusu her zamanki gibi. Ne olursa olsun keyif almak için mi yoksa hedefe daha da yaklaşmak için mi okuyacaksınız? Keyif almak için okumak yararlı olmasına rağmen, her zaman hedeflerimiz hizmet edeceğini söyleyemem. Hedefe götüren tarzda okumanın da her zaman, en azından başlarda çok keyifli olacağını söyleyemem. Hedefleriniz netse, başarı için çalışan sporcular gibi, isteseniz de istemeseniz de okursunuz. Bu okumayı hiç sevmeyeceğiniz yada sevmemeniz gerektiği anlamına gelmez. Sadece, her koşulda okumanız gerektiği anlamına gelir.
Dinlediğim bir seminerde, konuşmacı, uçaklardaki “business class” yolcularının, yolculukları sırasında kitap okuduklarını, ama uçağın diğer bölümlerine gidildikçe daha çok gazete okunduğunu söylemişti. Başarı ya da başarısızlığı “business class”ta yolculuk etmekle ölçmüyorum elbette. Fakat, bu ifadede ders alınacak bir şeyler olduğunu düşünüyorum. Yine dinlediğim başka bir seminerde, yaşlıca bir bayan, hedeflerine ulaşmak için 60 yaşında kitap okumaya başladığını ve zaman zaman sıkıntıdan ağladığını söylemişti. Bu bayan mutfaktan çıkmayan tipik bir ev hanımıydı ve hedefleri için okumaya başlamıştı. Başlarda hiç de keyif almamıştı. Ama, şu anda, kendi yaşındaki insanların hatta, bir çok genç insanın bile sahip olmadığı kalitede mali ve kültürel çevreye sahip. Bununla birlikte, bir çok insan ona ne kadar ‘talihli’ olduğunu söylemekte. Aslında, kendisini ‘talihin’ yardımı için hazırladığını göz ardı ediyorlar.
Hedeflerse, kişiye göre değişir. Konuşacak bir şeyler bulamayan biri, bilgisini arttırmak için okuyabilir. Bazı insanlar da nerede susması gerektiğini öğrenmek için okurlar. Ne kadar farklı gerekçeler değil mi? Eagles adlı bir grubun ünlü bir şarkısında, “Bazıları unutmak, bazıları hatırlamak için danseder” der. Aynı işi yapıyor olabiliriz, fakat gerekçelerimiz farklı olabilir ve bu da doğaldır. Bize düşen, bize ait bir gerekçeyi bulmaktır.
Bu satırları, ‘profesyonel’ ya da ‘profesyonel’ olma zamanı gelmiş okuyucular içindir. Okuma etkinliğine ısındırmak istediğiniz insanlara, önce ‘keyif veren’ kitaplarla gidin. Hem ilgi alanlarına hem de duygu dünyalarına hitap edin derim. Unutmayın, bir gelecek inşa ediyorsunuz. Bir insanın hayatını şekillendiriyorsunuz. Bir insanın hayatına, yüzlerce yazarı ve milyonlarca fikri ‘katmaya’ hazırlanıyorsunuz. Yapmaya çalıştığınız şey, ‘beyin ameliyatı’ olmasa bile, bence, onun kadar hassas bir konu diye düşünüyorum. Ama iş profesyonel okuyuculara gelince, okumaktan sürekli keyif almaları gerekmediğini fark etmek durumundayız. Onlar, zaman zaman, kürsüye çıkıp madalyalarını alacakları o anın keyfi için okuyacaklar.
-----------
www.suskunadam.blogspot.com
-----------
Yorumlarınız için:savassenel@yahoo.com
MSN: savassenel@hotmail.com
-----------------
İNGİLİZCE ÖĞRENİMİ VE ÖĞRETİMİ İLE İLGİLİ PAYLAŞIM SAYFALARIMIZ.
(İlginizi çeken konuya ait satırı tıklayınız)
Yüz yüze veya Online olarak verdiğimiz Dersler-Eğitimler
Facebook: Genel İngilizce Paylaşım Grubu
(İlginizi çeken konuya ait satırı tıklayınız)
Yüz yüze veya Online olarak verdiğimiz Dersler-Eğitimler
Facebook: Genel İngilizce Paylaşım Grubu
Facebook: YDS İngilizce Paylaşım Grubu
Facebook: IELTS, TOEFL ve YDS İngilizce Hazırlık Paylaşım Grubu
Facebook: İngilizce ÖABT Paylaşım Grubu
Facebook: ELT-A Group for Teachers Sharing Knowledge
Facebook: Her Gün Bir İngilizce güzel söz ve çevirisi
Online Turkish Classes
Blog: The English Articles of Savaş ŞENEL
Sayfalara veya yazara sponsor veya destek olmak için bilgi
-----------------
Savaş ŞENEL
İngilizce Öğretmeni-Eğitim Danışmanı
--------------
HİZMETLER
YURTDIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI
Yurtdışında yabancı dil öğrenmek veya öğrenim görmek istiyorsanız, bu satırları tıklayınız. size yol gösterelim
EVİNİZDE NASIL YABANCI DİL ÖĞRENEBİLİRSİNİZ?
(MEKTUPLA ÖĞRETİM)
Dersaneye gitmek veya özel ders alma imkânınız yoksa, evinizde de yabancı bir dil öğrenebilirsiniz. Bu satırları tıklayın, size yol gösterelim.
ONLINE İNGİLİZCE DERSLERİ
HİZMETLER
YURTDIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI
Yurtdışında yabancı dil öğrenmek veya öğrenim görmek istiyorsanız, bu satırları tıklayınız. size yol gösterelim
EVİNİZDE NASIL YABANCI DİL ÖĞRENEBİLİRSİNİZ?
(MEKTUPLA ÖĞRETİM)
Dersaneye gitmek veya özel ders alma imkânınız yoksa, evinizde de yabancı bir dil öğrenebilirsiniz. Bu satırları tıklayın, size yol gösterelim.
ONLINE İNGİLİZCE DERSLERİ
İnternet ortamında öğretmenle karşılıklı YDS İngilizce, İthalat-İhracat İngilizcesi, Pratik İngilizce dersleri; Kişinin Kendisi ve Çevresiyle Verimli İletişim Kurması için İletişim dersleri, Okunaklı Yazarlık Dersleri hakkında bilgi almak için bu satırları tıklayınız.
----------
ONLINE TURKISH CLASSES
----------
ONLINE TURKISH CLASSES
Online Turkish Classes: Speaking, Reading, Listening, Writing
----------
SAVAŞ ŞENEL'İN İLK TÜRKÇE KİTABI
----------
SAVAŞ ŞENEL'İN İLK TÜRKÇE KİTABI
Kitabın İkinci baskısı özel-Cep Boyutunda yapılmıştır
Okurlarıma teşekkür ediyorum.
Kitap hakkında bilgi almak için bu satırları tıklayınız.
No comments:
Post a Comment